این دو روز مصاحبه غلامرضا مصباحیمقدم، نماینده مجلس نهم از جنبههای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. اما دنباله ماجرای این مصاحبه، نشانه مهم دیگری را از رویکرد یک تشکل سیاسی رو کرد. اینکه: جامعه روحانیت مبارز قصد ندارد به طور کامل راهش را از احمدینژاد جدا کند. این را باید درک کرد و در ارزیابی ماههای آینده به آن پرداخت.
نکات افشاگری مصباحیمقدم
مصاحبه مصباحی مقدم یک بخش بسیار مهم داشت. جایی که گفته بود «احمدینژاد گزارشی به رهبری داد که ما به آخر خط رسیدیم و با توجه به قطعنامههای شورای امنیت درباره انرژی هستهای باید آن را امضا کنیم.» آقای مصباحی مقدم در ادامه فاش کرد احمدینژاد تهدید میکند که مسئولیت پرونده را دیگر نمیپذیرد. این بخش نشان میداد که کسی که معتقد بود: قطار هستهای ایران ترمز ندارد، چگونه به «آخر خط رسیده بود».اما این مصاحبه یک نکته مهم دیگری هم داشت. جایی که مصباحی مقدم از بازگشت احمدی نژاد به قدرت حرف زده بود و معتقدم بود که «به طور قطع شورای نگهبان او را تایید صلاحیت نمی کند». مصباحی مقدم وظیفه سخنگوی یکی از پرسابقهترین تشکلهای روحانیت را نیز برعهده دارد. لذا برای فهمیدن رویکرد یک تشکیلات سیاسی چه کسی بهتر از سخنگوی آن میتوان سراغ داشت؟ او در پاسخ به این سوال که اگر احمدینژاد دست دوستی جلوی جامعه روحانیت مبارزه دراز کند آیا جامعه این دست دوستی را قبول می کند؟ گفته بود: «یقینا جامعه روحانیت، دست دوستی ایشان را رد می کند.»
موج تکذیب
بخش اصلی و به «آخر خط رسیدن کشور» که احمدی نژاد به آن اعتقاد داشت، به طور گستردهای بازتاب پیدا کرد. اما به نظر نگارنده همین موجب شد تا بخش دوم نیز بیشتر دیده شود. از همین رو خبرگزاری تسنیم مصاحبهای از آقای مصباحیمقدم منتشر کرد که در آن گفته بود: «هرگونه مصاحبه با عنوان سخنگوی جامعه روحانیت را طی روزهای اخیر تکذیب میکنم و ادبیات مصاحبه در سایت «انتخاب» ادبیات بنده نیست» علاوه بر این آقای مصباحی مقدم در گفتوگو با روزنامه «اعتماد» نیز بر روی این موضوع که «به عنوان سخنگوی جامعه روحانیت مصاحبه نکرده است» انگشت تاکید نهاده بود.
مصاحبه حقیقی یا حقوقی
نکته اینجاست، «انتخاب» اعلام کرده که فایل صوتی این مصاحبه موجود است و آقای مصباحیمقدم هیچ بخشی از مصاحبه را انکار نمیکند. او به «اعتماد» گفته بود که مسائلی را که در مورد این گزارش مطرح کرده پیش از این نیز در مصاحبه ها بر زبان آورده بود. هیچ کدام از بخشهای مصاحبه انکار نشده، غیر از یک بخش که ایشان را سخنگوی جامعه روحانیت مبارز معرفی کرده بودند. حالا سوال این است: چه اتفاقی افتاده که آقای مصباحی مقدم برای اصلاح «سمت خود در جامعه روحانیت مبارزه» دوبار مصاحبه میکند و تلاش میکند این مصاحبه را شخصی قلمداد کرده و از جامعه روحانیت جدا کند؟ دو پاسخ قابل تصور است.
حذف مصباحیمقدم یا بازگشتاحمدینژاد!
اول، میتوان تصور کرد که آقای مصباحی مقدم بر سر موضوع سخنگویی این تشکل، دچار اختلاف درون تشکیلاتی شده و از او خواسته شده این مصاحبه را تکذیب و آن را موضع شخصی خودش قلمداد کند. در این صورت باید در آینده نزدیک شاهد تغییر سخنگوی جامعه روحانیت بود. دوم، میتوان تصور کرد که جامعه روحانیت با بخش دوم اظهارات مصباحیمقدم در مورد «رد کردن دست دوستی احمدی نژاد به این جامعه» مخالف است و دوست ندارد این جمله از قول سخنگویش در رسانهها نقل شود. به هرحال میتوان گفت این تکذیبیه تنها در صورتی اهمیت پیدا میکند که، جامعه روحانیت (یا دستکم بخش مهمی از آن) همچنان چشم امید به بازگشت احمدی نژاد داشته باشند و این برداشت چندان هم دور از واقعیت نیست. مصباحی مقدم و بسیاری از اصولگرایان از آمدن احمدینژاد واهمه دارند. در عین حال بخش دیگری از اصولگرایان از آمدن او خوشحال خواهند شد. این همان چیزی است که آقای مصباحی مقدم هم در مصاحبه با «اعتماد» اینگونه به آن اشاره میکند: «احمدی نژاد هر نقشهای از مجموعه اصولگرایان را با ورود خود خنثی میکند.» لذا میتوان نتیجه گرفت که فشار برای تکذیب کردن این مصاحبه از سوی بخشی از جامعه روحانیت مبارز تهران صورت گرفته که همچنان به احمدینژاد باعنوان گزینه احتمالی چشم امید دوخته است.