محمد سادات هندی: بیشتر از دو سال میشود که او را مثل گذشته در راس خبرهای سیاسی ایران نمیبینیم؛ محمود احمدینژاد رئیسجمهور سابق ایران که حالا اطلاق صفت سابق به او، فرارسیدن عصر دیگری از سیاست در ایران را برایش یادآوری میکند. هرچند که گویی ردپای او از خاطره جمعی مردمان پاک شدنی نیست. چه اینکه در زمان زمامداری او تغییراتی بر روال عادی زندگی بسیاری از شهروندان ایرانی وارد آمد. اما شروع همه اینها آنجایی بود که در آن هشت سال، رسانهها به صورت مداوم خبر تخطی یا عمل نکردن به قانون در دولت او میدادند. در واقع این نمایندگان مجلس و بعضا دیگر نهادهای منفک از قوه مجریه بودند که با اعلام خبر دور زدن قانون توسط برخی دولتمردان و حتی خود وی ابراز نگرانی میکردند و این نگرانیها از مجرای رسانهها به افکار عمومی منتقل میشد. هرچند که همه آن انتقادات از دولت نهم و بعد از آن دهم، عملا راه به جایی نبرد و احمدینژاد بیتوجه به منتقدان و نهادهای نظارتی کار خود را پیش راند.
آغاز شکایتها
نخستین شکایت از احمدینژاد بعد از اتمام دوران ریاستجمهوریاش در روزهای پایانی خردادماه۹۲ مطرح و نخستین جلسه دادگاه روز ۵ آذر ۹۲ و در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران برگزار شد اما او به دلایل نامعلوم در دادگاه حضور نیافت. این در حالی بود که سیامک مدیرخراسانی قاضی رسیدگیکننده به پرونده بیان کرده بود به دلیل اینکه پرونده در مرحله تحقیقات مقدماتی قرار دارد، حضور متهم در دادگاه الزامی است. پس از آن درباره اینکه آیا عدم حضور احمدینژاد در دادگاه باعث میشود که وی بازداشت شود؟ گفت: در حال حاضر درباره پرونده آقای احمدینژاد خودشان در دادگاه حاضر نشدند و وکیل وی به دادگاه مراجعه نکرده است؛ لذا قاضی نمیداند عذرش موجه است یا خیر؛ بنابراین دادگاه وی را دوباره در تاریخ ۱۶دی ماه احضار کرده است اما ۱۶دی ماه هم آمد و دادگاهی تشکیل نشد تا محمود احمدینژاد در آن حاضر شود. بعد از آن رئیس شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران درباره دادگاه احمدینژاد گفت که اصلا مشخص نیست در چه تاریخی برگزار میشود. در همان زمان گفته شد این شکایت مربوط به سه موضوع در کمیسیون اصل۹۰ مجلس هشتم بوده است. در هر صورت شکایتهای مورد نظر سرنوشت مشخصی تا امروز پیدا نکرده است.
خبر تازه از شکایت
سخنگوی کمیسیون اصل۹۰ قانون اساسی مجلس گفت: در شرایط کنونی سه پرونده کلان شکایت از احمدینژاد در این کمیسیون وجود دارد، که اکثرا مربوط به عدم اجرای قانون از سوی وی است. سخنگوی کمیسیون اصل۹۰ افزود: درباره یکی از پروندههای مذکور، در سال گذشته جلسه دادگاهی برگزار شد که متاسفانه احمدینژاد در این جلسه حاضر نشد، البته دو نفر از اعضای کمیسیون اصل۹۰ در این جلسه حضور پیدا کرده و گزارشی را به کمیسیون ارسال کردند، حال بهعلت عدم حضور وی، دادگاه باید جلسه دیگری را برای بررسی این پرونده با حضور احمدینژاد تشکیل بدهد. وی ادامه داد: در کل در شرایط کنونی سه پرونده شکایت کلان از احمدینژاد و اعضای دولتهای نهم و دهم روی میز این کمیسیون بوده که بهعلت طولانی شدن سیر قانونی آن هنوز در این کمیسیون مفتوح است. به نظر میرسد این سه شکایت در واقع ادامه همان شکایتهای گذشته باشد که دادگاه آن به علت عدم حضور احمدینژاد به سرانجام مشخصی نرسید و معلوم نیست زمان حضور وی در دادگاه کی فرامیرسد.