هجمههای چند روز اخیر برخی محافل و گروههای تندرو علیه فعالیتهای اقتصادی دولت که هم با انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان و هم با آغاز اجرایی شدن برجام مصادف شده است چه پیامی دارد؟ رمز نشستهای انتخاباتی اخیر که به «کنفرانسهای تخریب اقتصادی دولت» معروف شدهاند چیست؟
سید صاحب صادقی
روزدوشنبه در ادامه سیل تخریبهای اقتصادی، یکی از نامزدهای شاخص اصولگرای انتخابات مجلس با طرح اتهامات بیسابقهای علیه رئیس جمهوری و تیم اقتصادی دولت، تلاش کرد تمام گشایشهای صورت گرفته اقتصادی پس از برجام را به «رانتهای خیالی» مربوط سازد. این نامزد انتخاباتی همچنین قراردادهای اقتصادی امضا شده در جریان سفر رئیس جمهوری به ایتالیا و فرانسه را که به گفته کارشناسان پیروزی ارزشمندی برای ایران جهت رونق اقتصادی داخلی و بهبود صادرات صنعتی محسوب میشود امتیازهای انحصاری ایران به اروپاییها دانست!
روز گذشته نیز تصویر و تیتر صفحه اول یک روزنامه مخالف دولت نیز به طرزی عجیب در جهت تخریب رئیس جمهوری و القای اتهامات اقتصادی به دولت اختصاص داشت. این روزنامه تلاش کرد ضمن زیر سؤال بردن فعالیتهای دولت در زمینه مبارزه با فساد، دولت را در مظان اتهامات اقتصادی قرار دهد.
در حالی که در اوایل روی کارآمدن دولت یازدهم بسیاری از فسادها و تخلفات مالی صورت گرفته در دولت سابق نظیر فساد نفتی و انواع رانتخواریها توسط مسئولان دولت افشا شده بود، اکنون تخریبگران با بیانصافی و بیاخلاقی اقدامات دولت در زمینه مبارزه با فساد را زیر سؤال میبرند!
حجم تخریبها علیه گشایشهای اقتصادی دولت و از جمله رفع همه تحریمهای اقتصادی ظالمانه با اجرای برجام، به همین موارد محدود نمیشود. در روزهای گذشته کلید فعالیتهای انتخاباتی این جریانات تندرو و از طریق رسانههایی که با بودجه عمومی بیتالمال فعالیت میکنند، با زیر سؤال بردن عملکرد اقتصادی دولت به صورت گستردهای در سراسر کشور آغاز شد.
در سالی که با عنوان سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» شناخته میشود، این رفتارهای تخریب گرایانه و ضد ملی و در حالی که در آستانه دو انتخابات حساس قرار داریم، از نگاه ناظران داخلی و بیرونی و کارشناسان استراتژی فرار به جلو تعبیر میشود و هدف این جریانهای حامی دولت سابق، تبرئه خود از سیاستها و برنامههای غلط گذشته است. تشدید این هجمهها حتی موجب شده است رسانههای خارج از کشور با سوءاستفاده از فضای به وجود آمده، این مسأله را القا کنند که در فضای داخلی ایران اختلافات زیادی وجود دارد.
کاسبان تحریم به جان دولت افتاده اند
برجامی که مورد تخریب تخریبگران قرار گرفته است، یکی از بزرگترین موفقیتهای دولت و پیروزیهای اقتصادی آن محسوب میشود. تمام برنامه ششم توسعه برای عملیاتی شدن به جذب سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد.
عباس هشی/اقتصاددان و استاد دانشگاه:اینکه دولت روحانی را به مبارزه نکردن با فساد متهم کنیم کاملاً بیانصافی است. این دولت با اقدامهای خود و با ساماندهی فضای اقتصادی و همچنین حذف رانتهای ویژهخواران و کاسبان تحریم، زمینه را برای هجمهها و تخریبهای این افراد و گروهها علیه خود فراهم کرده است.
دولت فعالیتهایی را که تحت عنوان دور زدن تحریم به کاسبی بیسابقه منابع ارزی این مملکت منجر شد، متوقف کرد و طبیعی است که حجم انتقادها و تخریبها نیز علیه آن سرازیر شود. مبارزه با فساد در دولتهای مختلف با عمل به فرامین رهبری و اجرای دستورالعملهای مرتبط منوط است که در دولت قبل این عمل تحقق پیدا نکرد و اکنون نیز باید دولت به این سمت حرکت کند. برجامی که مورد تخریب تخریبگران قرار گرفته است، یکی از بزرگترین موفقیتهای دولت و پیروزیهای اقتصادی آن محسوب میشود. تمام برنامه ششم توسعه برای عملیاتی شدن به جذب سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد. اگر برجام به نتیجه نمیرسید و فعالیتهای اقتصادی از طریق ارزآوری برجام گسترش نیابد چگونه میتوان برنامههای اقتصادی کشور را سامان داد؟ دولت به نظر من باید فهرست کامل ویژه خواران و دلالان دوره تحریم را به افکار عمومی معرفی کند. این یک انتخاب برای دولت است و میتواند تا حدودی دهان منتقدان را ببندد.
تخریبگران اهداف انتخاباتی دارند
مهدی تقوی/اقتصاددان و استاد دانشگاه:تخریبگران فعالیتهای اقتصادی دولت بسیار بیانصافند. این تخریبها همه سیاسی و با اهداف انتخاباتی صورت میگیرد؛ چرا دولتی را که کمر به مبارزه با فساد بسته و بسیاری از فسادهای بزرگ اقتصادی و اختلاسها را افشا کرده است به فساد اقتصادی متهم میکنند؟ چرا اینها خجالت نمیکشند؟ اگر از اقتصاددانان مملکت نظرسنجی کنید، اکثر آنان به عملکرد اقتصادی دولت نمره ۲۰ میدهند. من به عملکرد اقتصادی دولت یازدهم به عنوان دولتی که وارث سیاستها و برنامههای بیتدبیر دولت قبلی بود نمره ۲۰ میدهم. این دولت تورم ۴۰ درصدی را به همراه خزانه خالی و رکود سنگین تحویل گرفت و اکنون ضمن کنترل موفقیتآمیز نرخ تورم، مدیریت بسیار درستی بر درآمدهای ارزی و همین مقدار ناچیز درآمدی که دارد، اعمال میکند. دولت قبل ۱۳۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشت و این دولت به زحمت ۲۰ میلیارد دلار دارد! اینها همان حامیان دولت قبلی و سیاستها و برنامههای آن هستند! چرا زمانی که در حال شکوفایی اقتصادی هستیم و اقتصاد در حال رشد است لب به تخریب گشودهاند؟ چرا زمانی که میلیاردها دلار ذخایر مملکت در حال به تاراج رفتن بود ساکت شدند؟ حمله به دولتی که افشاکننده فسادهای سابق است، شرم آور است.