مسئول پژوهشگاه مطالعات تقریب مذاهب با اشاره به لزوم تجدید نظر در فهم مفهوم وحدت، گفت: باید به دنبال این باشیم کلمه وحدت از حالت شعاری و نمایشی خارج شود. باید وحدت و عوامل تحکیم بخش آن به صورت بنیادی وساختاری از منظر مذاهب اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. پژوهشگران ما در فقه و اصول و هم علوم قرانی و حدیثی کارهای خوبی در این راستا انجام داده اند که باید این مسیر ادامه یابد و به کاربردی کردن این مباحث پرداخته شود.
حجت الاسلام والمسلمین محمد حسین مختاری در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران اظهار کرد: بزرگترین چالش امروز جهان اسلام وجود جریان های افراطی و خرافی در بین مذاهب اسلامی است. نگاه تکفیری که به دنبال حذف سایر مشارب و مذاهب اسلامی هست امروز مشکل ساز شده اند.
وی با بیان اینکه اندیشه های خرافی و انحرافی مولود و زاییده دست استکبار جهانی هستند، افزود: اینکه این نوع تفکرات مخل حرکت مسلمانان به پیش است. مسلما باید راه حلی برای برون رفت از این بحران تدبیر کرد.
حجت الاسلام والمسلمین مختاری با اشاره به نقش مهم علمای دینی معتدل در کنترل بحرانهای ناشی از حرکت های عناصر تندرو و تکفیری یادآور شد: علمای معتقد به اسلام ناب و سنت اصیل پیغمبر(ص) و با نگاه معتدل اگر بخواهد به ترویج تفکرات نبوی بپردازد، مسلما نسل جوان و آحاد جامعه با پیروی از چنین مشی معتدل که با فطرت انسان نیز سازگار است، به نوعی مبارزه ای غیر مستقیم علیه افراطی گری و جریان های تکفیری آغاز کرده اند.
وی تاکید کرد: اگر چنانکه دانشمندن و علما اعم از دانشگاهیان و حوزوی ها احساس مسئولیت نکنند و به عنوان یک رسالت خطیر به معرفی اسلام ناب که دین رحمت است و مخالف با خونریزی و خشونت نپردازند و پیامبر اسلام را به عنوان اسوه مهربانی و عطوفت نشناسانند، از این نوع جریانهای تندرو آسیب های دیگری هم خواهیم دید.
مختاری درپاسخ به سئوالی درباره نقش دولت های اسلامی در ایجاد و مقابله با تفرقه افکنی بین مسلمانان، گفت:برخی از دولتمردان و دولت های کشورهای اسلامی خود در ایجاد همین گروه های تکفیری و افراطی و منحرف نقش داشتند و کمک کردند. آنها خود در ایجاد شکاف و تفرقه بین آحاد جامعه اسلامی مقصر بوده اند. امروز می بینیم با امکانات مادی و پشتیبانی برخی کشورهای عرب همین گروه ها روز به روز تقویت می شوند. امروز اگر حمایت این دولت ها نباشد مسلما گروه های تکفیری نمی توانند مؤثر باشند.
مسئول پژوهشگاه مطالعات تقریب مذاهب افزود: در بین کشورهای اسلامی یک کشور که نظامش مبتنی بر اسلام است تلاش می کند به تنویر افکار عمومی بپردازد و با همه توانش به مبارزه با این گروه های تروریستی رفته است. چون مبرهن است که این ها در راستای منافع استکبار جهانی حرکت می کنند.اسلام از دو سو دارد لطمه می بیند. هم از طرف خود خیلی از دولت های اسلامی و هم از طریق استکبار جهانی و ابرقدرت ها و گروه های خلق شده توسط آنها آسیب می بیند. این ها هم رحمانیت و عطوفت اسلام را به گونه ای دیگر جلوه می دهند.
وی با اشاره به لزوم تجدید نظر در فهم مفهوم وحدت گفت: باید به دنبال این باشیم کلمه وحدت از حالت شعاری و نمایشی خارج شود. باید وحدت و عوامل تحکیم بخش آن به صورت بنیادی وساختاری از منظر مذاهب اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. پژوهشگران ما در فقه و اصول و هم علوم قرانی و حدیثی کارهای خوبی در این راستا انجام داده اند که باید این مسیر ادامه یابد و به کاربردی کردن این مباحث پرداخته شود.
مسئول پژوهشگاه مطالعات تقریب مذاهب افزود: پیرو اندیشه امام خمینی(س) ما دنبال تقریب و نزدیک سازی مذاهب اسلامی هستیم. وقتی پژوهش های تقریبی فقه و اصول و سایر مبانی اسلامی مورد مطالعه علما و فعالان مذهبی شیعه و سنی قرار گیرد این نکته مشخص خواهد شد که وحدت بین مسلمین آرمان دوری نیست.
مختاری با اشاره به تاکید امام خمینی(س) بر واژه وحدت بین مسلمانان یادآور شد: کمتر سخنرانی از امام داریم که بعد از یاد خدا و اسلام سخنی از وحدت به میان نیاورده باشد. اگر به صحیفه امام مراجعه کنید می بینید امام بارها به وحدت بین مسلمانان، اتحاد، همدلی، انسجام و وفاق سخن گفته اند. پس این موضوع برای امام دغدغه مهمی محسوب می شده است. درسی که از این تاکید امام می شود گرفت این است که وقتی مسلمانا متحد و همدل باشند می توانند قدرت بزرگی در جهان باشند.
مسئول پژوهشگاه مطالعات تقریب مذاهب خاطرنشان کرد: غفلت برخی از علما و تفسیر غلط و نابجای آنها از متون دینی باعث نفوذ برخی قدرت ها در میان صفوف مسلمین می شود و امروز ما را با یک مصیبت بد مواجه ساخته است.
وی با اشاره به اهمیت نقش رسانه در ایجاد وحدت و همدلی در بین علما و مسلمانان با انتقاد از عملکرد صدا و سیما در هفته وحدت، اظهار کرد: متاسفانه صدا و سیما در مورد کنفرانس وحدت اسلامی حتی یک گفت وگوی ویژه خبری ترتیب نداد. چه می شود ما فیلمها و سریال های تولیدی مان را هم به مساله وحدت و تقریب مذاهب سوق دهیم. جای تاسف است که در ایام میلاد رسول الله و در هفته وحدت برنامه آنچنانی به مناسبت وحدت و تقریب در شبکه های تلوزیونی دیده نمی شود.
مختاری با بیان اینکه رسانه ها در شناساندن مفهوم تقریب به مردم قوی عمل نکرده اند، عنوان کرد: این کار کار رسانه است و متاسفانه اکثریت مردم و مسلمانان با مفهوم تقریب مذاهب اسلامی آشنا نیستند. رسانه باید در این جهت قوی تر عمل کند.