نماز جمعههای سال های اخیر را با زمانی که مرحوم آیت الله هاشمی خطبه می خواند مقایسه کنید. آن دوران خیلی ها با شنیدن نام ایشان از خیابان ها به نماز جمعه می رفتند یا پای تلویزیون مینشستند و خطبه های ایشان را گوش می کردند. اما الان دیگر مثل گذشته نیست
یکی از مدرسان حوزه علمیه قم گفت: یک روز خدمت آیت الله جوادی آملی بودم. آن دوره بسیاری از دانشمندان و دانشجوها پای خطبه نماز جمعه ایشان مینشستند. خدمتشان عرض کردم که خطبه های شما خیلی سنگین و عمیق است و مسائلی را مطرح می کنید که ممکن است بسیاری از مخاطبان متوجه آن نشوند. ایشان به کنایه گفتند: ایراد ندارد. خوب است که بین این همه خطبه که در سراسر کشور خوانده میشود چند خطبه عمیق هم باشد.
آیت الله محسن غرویان در گفتوگو با فرارو ضمن بیان این نکته که استفاده جناحی از تریبون های مذهبی می تواند عواقب ناخوشایندی داشته باشد، گفت: اگر اشتباه نکنم استفاده جناحی و حزبی و از تریبونهای مختلف از جمله نماز جمعه یا مساجد از سالهای ۸۴ به بعد آغاز شد. زیرا در آن دوران فضای کشور حالت بسیار افراطی به خود گرفته بود جناح بندی های سیاسی پررنگ تر از قبل شده بود. ضمن اینکه تریبون های نماز جمعه و حتی مساجد نیز در اختیار یک جریان خاص قرار داشت و دیگر خبری از سخنرانی های وحدت آفرین نبود.
وی ادامه داد: البته این جریان فکری متعلق به امروز و دیروز نیست. زیرا اگر نگاهی به تاریخ نظام جمهوری اسلامی داشته باشیم متوجه خواهیم شد که نمونه این گونه رفتارها در اوایل انقلاب درخصوص آیت الله بهشتی انجام میشد و بعد از آن مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی را مورد حمله قرار دادند و حالا نوبت به آقای روحانی رسیده است.
این استاد حوزه در خصوص تاثیرات استفاده جناحی از مراسم های مذهبی گفت: یکی از بزرگترین عواقب استفاده های جناحی از تریبون هایی مانند نماز جمعه یا عید فطر و مساجد و… این است که دیگر جوانها تمایلی برای حضور در این مکان ها نخواهند داشت و رغبت و انگیزه را در نسل جوان یا حتی نسل های آینده از بین می بریم. مسئولان نماز جمعه باید متوجه شوند که تریبون این مراسم یا مراسم های این چنینی متعلق به یک جناح نیست و بهتر است مسائل مهم و عمیق و عام المنفعه در آن مطرح شود.
او ادامه داد: سخنرانی های پیش و پس نماز جمعه می تواند درباره هر موضوعی باشد اما نباید بوی جناحی به خود بگیرد. اوایل انقلاب مساجد مراسمهایی مانند نماز جمعه و عید فطر مانند امروز نبود. حرف هایی زده میشد که همه به آن تمایل داشتند و هیچ گروه و جناحی را تخریب نمی کردند.
غرویان در خصوص تفاوت نماز جمعه این روزها با دهه ۶۰ اظهار کرد: اوایل انقلاب از همه جریان ها و گروه ها برای سخنرانی به نماز جمعه می آمدند. حتی وزرا نیز در این مراسم ها سخنرانی می کردند. آنها میآمدند ودرباره عملکرد خود و وزارتخانه متبوعشان به مردم گزارش میدادند. حالا هم باید همانگونه باشد و وزرای دولت برای سخنرانی به نماز جمعه بیایند. اما متاسفانه تصمیمگیری درباره آن برعهده عدهای خاص است که تمایلی ندارند طبق اصول جلو بروند.
وی افزود: یک روز خدمت آیت الله جوادی آملی بودم. آن دوره بسیاری از دانشمندان و دانشجوها پای خطبه نماز جمعه ایشان مینشستند. خدمتشان عرض کردم که خطبه های شما خیلی سنگین و عمیق است و مسائلی را مطرح می کنید که ممکن است خیلی ها متوجه آن نشوند ایشان به کنایه گفتند: ایراد ندارد. خوب است که بین این همه خطبه که در سراسر کشور خوانده می شود چند خطبه عمیق هم باشد.
غرویان تصریح کرد: منظورم از بیان این خاطره این بود که درست است که در نماز جمعه سراسر کشور سخنرانی های مختلفی برگزار میشود و روحانیون مختلفی خطبه می خوانند اما دیگر مانند گذشته بار علمی و فقهی کافی ندارند و حتی سخنرانی ها هم مانند گذشته نیست. شما نماز جمعه را با زمانی که مرحوم آیت الله هاشمی خطبه می خواند مقایسه کنید. آن دوران خیلی ها با شنیدن نام ایشان از خیابان ها به نماز جمعه می رفتند یا پای تلویزیون مینشستند و خطبه های ایشان را گوش می کردند. اما الان دیگر مثل گذشته نیست.