علامه «محمد تقی جعفری» فیلسوف و مولوی شناس معاصر ایران است که علم و شریعت را به زیبایی با هم پیوند داد و با شرح و تفسیری گویا از سخنان امام علی(ع) در نهج البلاغه، اثری جاودان از خود به یادگار گذاشت.
علامه محمدتقی جعفری در مرداد ۱۳۰۴ خورشیدی در خانواده ای با تقوا در تبریز دیده به جهان گشود و قرآن و مقدمه برخی درس ها را از مادرش آموخت. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه اعتماد این شهر به پایان رساند و برای یادگیری علوم دینی به مدرسه طالبیه رفت.
این فیلسوف گرانقدر در ۱۵ سالگی به همراه برادر خویش راهی تهران شد و با بهره گیری از درس استادان برجسته ای همچون آیت الله محمدرضا تنکابنی و آقا میرزا مهدی آشتیانی، متن رسائل و مکاسب را فرا گرفت. او پس از آن در ۱۳۲۲ خورشیدی رهسپار قم شد و در مدرسه ی دارالشفا به تحصیل ادامه داد و جامه ی روحانیت بر تن کرد. وی که تشنه کسب معرفت و علوم دینی بود پس از مدتی وطن را به مقصد نجف اشرف ترک کرد و با کوشش و مطالعه فراوان در ۲۳ سالگی موفق به کسب درجه ی اجتهاد شد.
علامه جعفری پس از ۱۱ سال زندگی در این شهر به کشور خویش بازگشت و بعد از مدتی اقامت در مشهد راهی تهران شد و به امر مقدس آموزش در مدرسه مروی پرداخت.
این مولوی شناس در سال های تحصیل خود از درس و بحث استادان برجسته ای همچون آیت الله سید ابوالقاسم خویی، میرزا حسن موسوی بجنوردی، سید عبدالهادی شیرازی، سید جمال الدین گلپایگانی، شیخ کاظم شیرازی، سید محمد هادی میلانی و سید محسن حکیم بهره مند شد.
آثار و نوشته های فراوانی از علامه جعفری به یادگار مانده است که از آن جمله می توان به چاپ بیش از ۸۰ اثر ارزشمند وی اشاره کرد. شرح مثنوی از جمله آثار گرانبهای این دانشمند گرانمایه به شمار می رود و «از دریا به دریا» عنوان کامل ترین کشف الابیات(فهرست الفبایی بیت ها) مثنوی مولوی است که در چهار جلد و با ۱۲ سال نظارت و کوشش او منتشر شد. وی در کتاب دیگر خود با عنوان «مولوی و جهان بینی ها» به بررسی و مقایسه افکار مولانا با فلسفه ها و جهان بینی های شرق و غرب پرداخته است.
علامه جعفری با تفسیر، نقد و تحلیل مثنوی، مقدمه ای برای شناخت و تفسیر کلام امام علی(ع) در کتاب نهج البلاغه نوشت. سپس تفسیر و ترجمه سخنان نخستین امام شیعیان(ع) را در نهج البلاغه آغاز کرد و در ۲۷ جلد آن را انتشار داد .
این فیلسوف و اندیشمند در ۲۵ آبان ماه ۱۳۷۷ وفات یافت و در حرم مطهر امام زضا (ع) ، دارالزهد به خاک سپرده شده است . برخی آثار منتشر شده علامه محمد تقی جعفری (ره) در بخش ” معرفی کتاب ” این پایگاه اطلاع رسانی قرار گرفته است . امیدواریم این بخش مورد توجه و رضایت فرهیختگان جامعه و علاقه میدان به آثار این فیلسوف جهان اسلام واقع شود .