اگر حذف چهره و در واقع ممنوعالتصویری کوثری و آهنگرانی به دلیل پرونده قضایی بوده، چرا تنها این مسأله در صدا و سیما اعمال شده و ارشاد موضع دیگری دارد؟ قاعدتا چنین مسألهای باید از سوی مرجع قضایی اعلام شود و نمیتوان پذیرفت که ممنوعالتصویری یک بازیگر به دلیل پرونده قضایی به صدا و سیما اعلام شود، ولی به وزارت ارشاد اعلام نشود.
بار دیگر حذف نام و چهره دو بازیگر زن سینمای ایران از تیزر تبلیغاتی یک فیلم در صدا و سیما حاشیهساز شده است. در حالی که پخش تیزرهای تلویزیونی فیلم «جامهدران» از چهارشنبه هفته گذشته با پخش تصاویر و نام پگاه آهنگرانی و باران کوثری در شبکههای مختلف صدا و سیما همراه بود از روز پنجشنبه این تیزر با حذف تصویر و نام دو بازیگر زن این فیلم همراه بود.
به گزارش «تابناک»، هر از چند گاهی خبر ممنوعالتصویری بازیگران از تلویزیون به گوش میرسد، که این اتفاق بیشتر گریبان بازیگران زن را می گیرد، گاهی به دلیل کشف حجاب در شبکه های مجازی و گاهی به دلیل اظهار نظر آنها در مورد مسائلی خاص، اما در پارهای موارد هم این امر بی آنکه به خود بازیگر توضیحی داده شود، اتفاق میافتد.
اکران عمومی فیلم «جامه دران» به کارگردانی حمیدرضا قطبی و تهیه کنندگی سیدجمالساداتیان، از ۲۰ آبان آغاز و تیزرهای تبلیغاتی این فیلم در روز اول اکران آن از تلویزیون پخش شد؛ اما از روز دوم، سازمان صدا و سیما با تماسی که با تهیه کننده فیلم داشتند، از آنها خواستند تصویر و نام باران کوثری و پگاه آهنگرانی، دو بازیگر اصلی «جامه دران» از تیزرهای این فیلم حذف شوند. آنان برای این کار هیچ توضیحی به کارگردان و تهیهکننده فیلم نداده اند.
حمیدرضا قطبی در واکنش به این جریان گفته است: من باخبر نبودم که بناست چنین اتفاقی بیفتد و بعد که این اتفاق افتاد، تازه مطلع شدم، تلویزیون خودش تصویر این دو بازیگر را ممیزی کرده است. تیزرهای روز اول، کامل پخش شده و روز دوم تصویر و اسم پگاه آهنگرانی و باران کوثری از تیزرها حذف شده و ما درنهایت حیرت و تعجبیم.
با وجود بیاطلاعی این کارگردان از وضعیت ممیزی تیزر تلویزیونی فیلمش، ظاهرا گفته شده دلیل این ممیزی، پروندههای قضائی این دو بازیگر است که سبب شده در تلویزیون ممنوعالتصویر باشند.
ممنوع التصویری بازیگران سینما و پخش نشدن چهره و نام آنها از تلویزیون نشان از دوگانگی برخورد تلویزیون با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد و این موضوع را عنوان می کند که تلویزیون با آنکه در پخش تیزرهای تلویزیونی فیلم های سینمایی بهتر از دولت پیشین عمل می کند اما در بحث ممنوع التصویری چهرههای سرشناس بازیگری در ایران، همچنان سیاست گذشته را در پیش گرفته و خیال تعامل با سازمان سینمایی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را ندارد.
این اتفاق در مورد تیزر فیلم «یحیی سکوت نکرد» که در گروه «هنر و تجربه» در حال اکران است هم افتاد و چهره فاطمه معتدآریا از تلویزیون سانسور شده و در تیزر نام و تصویر این بازیگر پخش نشد. این در حالی است که سازمان صدا و سیما هیچ گاه درباره ممیزی تصویر بعضی از بازیگران شفاف سازی نکرده و تصمیمی برای دادن توضیحات در این زمینه ندارد.
شفاف نبودن سازمان صدا و سیما در این موارد، باعث به وجود آمدن بی اعتمادی و شکاف بین تلویزیون و مردم شده است زیرا این گونه اتفاقات به راحتی در فضاها و شبکه های مجازی بازتاب پیدا می کند و باعث به وجود آمدن حواشی و شایعات فراوانی می شود که تلویزیون خود به وجود آورنده آن است.
نکته مهمتر اینکه که اگر حذف چهره و در واقع ممنوعالتصویری کوثری و آهنگرانی به دلیل پرونده قضایی بوده، چرا تنها این مسأله در صدا و سیما اعمال شده و ارشاد موضع دیگری دارد؟ قاعدتا چنین مسألهای باید از سوی مرجع قضایی اعلام شود و نمیتوان پذیرفت که ممنوعالتصویری یک بازیگر به دلیل پرونده قضایی به صدا و سیما اعلام شود، ولی به وزارت ارشاد اعلام نشود؛ یعنی یک بازیگر روی پرده سینما باشد اما در قاب تلویزیون حضورش ممنوع باشد.
نکته ای دیگری که در این مورد حائز اهمیت است، موضعی است که تهیه کنندگان فیلمها در این باره دارند، آنها اغلب سیاست سکوت را در پیش می گیرند، چون بر این باورند اگر اعتراض کنند، سازمان صدا و سیما آنها را تحریم کرده و به دلایل و بهانه های مختلف، تیزر فیلم های آنها را دیگر از تلویزیون پخش نخواهد کرد، در هر صورت سازمان صدا و سیما، سازمانی دولتی است که همین باعث می شود تا دست بالا را داشته باشد و به بهانههای مختلف نام و تصویر بازیگران را ممیزی کند.
سوال مطمرح دیگر اینکه این برخوردهای بدون توضیح سازمان صدا و سیما تا چه زمانی قرار است اتفاق بیفتد؟! اگر بازیگری جرمی را مرتکب شده برابر قانون باید پرونده ای را در دستگاه قضایی کشور داشته باشد و بنا بر آن، سازمان صدا و سیما عمل کند اما زمانی که بازیگری بدون ارتکاب هیچ جرمی نام و تصویرش از تلویزیون حذف می شود، پیامدی جز بی اعتمادی مردم به رسانه ملی و ضایع شدن حقوق اجتماعی یک بازیگر را نخواهد داشت و در این میان، ضرر اصلی متوجه تهیه کنندگانی است که نمی توانند چهره بازیگر مشهور سینما را به عنوان المانی برای فروش فیلمشان در تبلیغات تلویزیونی داشته باشند که همین امر در فروش فیلم ها تأثیر بسزایی خواهد داشت.
جمال ساداتیان، تهیه کننده «جامه دران» درباره این اتفاق به تابناک گفـت: من از اصل موضوع بی اطلاعم، تنها چیزی که می دانم این است که دو شب پیش با من از سازمان صدا و سیما تماس گرفتند و گفتند، نام و تصویر این دو بازیگر در تیزر فیلم نباید باشد. او ادامه داد: جامعه ما در شبکه های اجتماعی بسیار فعال است و اتفاقاتی که در کشور می افتد رصد می کند و وقتی یک موضوعی با خواسته های جامعه تناقض داشته باشد، به دنبال دلایل آن است در صورتی که در چنین مواردی صدا و سیما هیچ توجیهی برای چنین مواردی ندارد و همین باعث به وجود آمدن شکاف بیشتر بین مردم و رسانه ملی می شود.
ساداتیان یادآور شد: در دولت یازدهم قرار بر این بود که وحدت و همدلی بیشتر باشد و کمتر شاهد رفتارهای دوگانه باشیم.